Nieuwe Koers

Met mijn juridische en analytische achtergrond ga ik een nieuwe koers uitzetten, niet alleen als reactieve sociaal bewogen dienstverlener, maar als een pro-actieve kracht voor eerlijke huur en betere woonomstandigheden.

Huurders hebben verschillende in de wet verankerde rechten die hen beschermen tegen onterecht handelen van verhuurders en die zorgen voor eerlijke woonomstandigheden. Hier onder volgen de belangrijkste rechten van huurders in Nederland.


  1. Recht op een eerlijke huurprijs.   De huurprijs moet binnen de wettelijke grenzen liggen (vooral bij sociale huur). Huurders hebben recht op een huurprijs die redelijk is, en kunnen de huurprijs laten toetsen door  de Huurcommissie als zij denken dat deze te hoog is.
  2. Recht op een goed onderhouden woning.  Verhuurders zijn verplicht om de woning in goede staat van onderhoud te houden. Dit betekent dat de woning geen gebreken mag vertonen die het woongenot of de veiligheid in gevaar brengen.  Huurders kunnen huurvermindering aanvragen bij de Huurcommissie als de woning ernstige gebreken vertoont die niet tijdig worden verholpen.
  3. Recht op privacy.  Huurders hebben recht op privacy. De verhuurder mag niet zomaar de woning betreden zonder toestemming van de huurder, behalve in noodgevallen.  Huurders moeten minimaal 24 uur van tevoren geinformeerd worden als de verhuurder de woning wil betreden voor inspectie of reparaties.
  4. Recht op bescherming tegen huurverhoging. Huurverhogingen mogen niet zomaar plaatsvinden. Ze moeten voldoen aan wettelijke regels en de huurder moet minimaal 2 maanden van tevoren schriftelijk worden geinformeerd.  Huurverhogingen in de sociale sector zijn gebonden aan maximale percentages die jaarlijks worden aangepast. (2025 3 %)
  5. Recht op een huurcontract en opzegtermijnen.  Huurders hebben recht op een schriftelijk huurcontract, dat de afspraken en de duur van de huurperiode moet vastleggen.  Bij beëindiging van het huurcontract geldt een opzegtermijn.  de verhuurder moet minimaal 3 maanden van te voren opzeggen, en de huurder heeft 1 maand opzegtermijn.
  6. Recht op huurdersrechten bij tijdelijke contracten.  bij tijdelijke contracten (bijvoorbeeld tijdelijke verhuur van maximaal 2 jaar) geldt dat de verhuurder niet zomaar de huur mag beëindigen. Er moet een schriftelijke motivering zijn voor het beëindigen van het contract.
  7. Recht op bescherming tegen discriminatie.  Huurders mogen niet gediscrimineerd worden bij de woningtoewijzing of tijdens de huurperiode op basis van geslacht, leeftijd, etniciteit, religie, seksuele geaardheid of andere persoonlijke kenmerken.
  8. Recht op huurdersorganisatie of bemiddeling.  Huurders mogen zich aansluiten  bij een huurdersorganisatie om gezamenlijk op te komen voor hun rechten, bijvoorbeeld bij het onderhandelen over huurverhogingen of verbeteren van de woonomstandigheden. Bij geschillen kunnen huurders de Huurcommissie inschakelen voor bemiddeling of een bindende uitspraak.
  9. Recht op huurbevriezing bij uitblijven van onderhoud. Als de verhuurder in gebreke blijft bij het uitvoeren van noodzakelijk onderhoud, kan de huurder vragen om huurbevriezing totdat de gebreken zijn verholpen.
  10. Recht op bescherming tegen onterecht beëindigen van de huur.  Huurders mogen niet zomaar zonder gegronde redenen uit hun woning worden gezet. de verhuurder moet de huurder goed informeren over de wanprestatie van de huurder (huurachterstand, schade of overlast) en kan pas naar de rechter stappen als de huurder in gebreke blijft, bijvoorbeeld bij het niet betalen van de huur.
  11. Recht op huur bij verlijden van de huurder.  Bij het overlijden van de huurder kan het huurcontract gecontinueerd worden door de partner of gezinsleden, mits zij in de woning verbleven. dit geldt niet altijd, afhankelijk van de voorwaarden in het huurcontract.

Als huurders deze rechten niet kunnen uitoefenen, kunnen ze de Huurcommissie, een jurist, het Huurteam, of een huurdersvereniging inschakelen.





Geen opmerkingen: