De kunst van het heldere denken

Van de kleine 200.000 jaar dat wij mensen leven op de aarde, hebben we de langste tijd doorgebracht als jager-verzamelaar. De homo sapiens die daar verandering in bracht, is maar enkele tienduizenden jaren oud. De Verlichting dateert van ruim 300 jaar geleden. Het leven als jager-verzamelaar stond in één teken: overleven. Op de vlucht voor de sabeltandtijger en samen op een  mammoet jagen zit diep in ons denken gegroefd.

Rolf Dobelli heeft er een vermakelijk boekje over geschreven met 53 denkfouten gebaseerd op bekend psychologisch en neurobiologisch onderzoek (De kunst van het heldere denken, 2011)

Om er een paar te noemen:

  • Mensen lijden aan chronische zelfoverschatting (het over-confidence effect) : 84 % van de Franse mannen zegt een bovengemiddeld goede "lover" te zijn, hetgeen statistisch maar 50 % kan zijn.
  • Kuddegedrag (social proof): men is geneigd om degene die voor hem/haar een foutief antwoord op een vraag heeft gegeven, in diens denkfouten te volgen.
  • Sunk cost fallacy (rekening houden met wat al geïnvesteerd is) : je zit bij een slechte voorstelling, maar wilt de zaal niet verlaten omdat je al x euro aan kaartjes hebt besteed.
  • We kunnen er niet goed tegen dat wie A zegt geen B zegt: Confirmation bias (nieuwe inzichten in tegenspraak met bestaande meningen wordt weggefilterd)
  • We houden van logische, zinvolle verhalen, omdat we die intuïtief beter begrijpen, ook wel conjunction fallacy genoemd.
  • Base neglect (het negeren van de regel) hangt daarmee samen. Hindsight bias (achteraf is het makkelijk oordelen dat een riskante beslissing die tot schade heeft geleid te wijten is aan een menselijke fout)
  • Neglect of probability (verwaarlozing van waarschijnlijkheid)
Aanbeveling!


Geen opmerkingen: