Stop met navelstaren

Waarom we onszelf wat vaker moeten vergeten...


Had ik maar...  Van alle gedachten die door ons hoofd razen is een groot deel gewijd aan onszelf: 
Heb ik iets verkeerd gezegd.. Ik moet gewoon wat vaker assertiever worden.. Waarom gebeurt mij dit nu altijd?? We overpeinzen wat we meemaken, de toekomst, onze keuzes, ons gedrag en onze emoties/verlangens. Vooral als het leven even niet loopt zoals we willen. 
Volgens de flow-theorie zijn we het gelukkigst als we helemaal opgaan in het wat we doen, en juist niet bezig zijn met onszelf. Door dat laatste kun je juist bezwijken onder druk en worden onze prestaties juist gedwarsboomd. Choking under pressure wordt dat fenomeen ook wel genoemd. De aandacht naar buiten richten werkt veel beter, afleiding zoeken werkt beter dan piekeren, dat pessimisme en depressie in de hand werkt.


Zinvolle zelfreflectie : 4 stappen

  • Zoek eerst afleiding. Uit onderzoek is gebleken dat het slim is om jezelf eerst in een betere stemming te brengen. Begin dus met een rondje hardlopen of een bezoekje aan vrienden; daarna is de kans groter dat je een oplossing vind voor je problemen.
  • Wissel van perspectief. Constructief omgaan met nare gebeurtenissen gaat beter door erover na te denken wanneer je ernaar kijkt alsof je naar een filmpersonage kijkt. Onderzoekers ontdekten dat zo'n 'vlieg-op-de-muur'-perspectief leidt tot minder negatieve emoties en minder stress. Volgens hun onderzoek heeft dit bovendien effecten op de lange termijn nog eter dan jezelf afleiden en je nare gevoelens wegstoppen: het geeft inzicht en helpt bij het afsluiten van een vervelende gebeurtenis.
  • Breng samenhang aan in je ervaringen. Zet je gevoelens op papier of op de mail. Hierdoor krijg je inzicht in de betekenis, samenhang en structuur ervan.
  • Bekijk je gedachten en gevoelens van een afstand. Denk niet teveel na over de oorzaken, betekenis en consequenties van je gevoelens, maar neem ze waar zonder oordeel. Inderdaad zoals bij Mindfulness.
Dus ter voorkoming van stress:
Negatieve gedachten komen terug als een boemerang: ze steeds wegstoppen is contraproductief. Stilstaan bij gebeurtenissen is nodig om inzicht te krijgen in de aard van die gebeurtenis, maar zelfreflectie is niet altijd even zinvol. Zinvolle zelfreflectie uit intellectuele nieuwsgierigheid is goed. Schadelijk wordt het als je eindeloos in een kringetje blijft ronddraaien, zoals: Dit verdien ik niet, waarom wordt ik zo gestraft....?  (slachtofferrol innemen)

Bron: Psychologie-magazine november 2013



Geen opmerkingen: