Maximum aan ontslagbonus

Het kabinet had het zich nog zo voorgenomen in het regeerakkoord, maar Nederland is toch nog niet af van zijn dubbele ontslagroute. Maar de procedure moet wel eenvoudiger worden. Per 1 januari 2016 wordt het ontslagrecht gemoderniseerd.

In het sociaal akkoord staat dat een werknemer in de eerste 10 jaar van zijn dienstverband per jaar een derde maandsalaris opbouwt aan ontslagvergoeding. Na tien dienstjaren wordt dat een half maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit geld moet worden gebruikt voor begeleiding naar een nieuwe baan. Belangrijkste aanpassing is dat de ontslagvergoeding maximaal 75.000 euro of maximaal een jaarsalaris mag bedragen. De tijd van de enorme gouden handdrukken is daarmee voorbij.

Voordeel is dat over de hoogte van de vergoeding geen ingewikkelde procedures meer hoeven te worden gevoerd en een werkgever van tevoren weet wat ontslag hem kost. In de meeste gevallen wordt bij ontslag om economische redenen voor de route via het UWV gekozen, ook door grote ondernemingen. De weg via de kantonrechter blijft open voor individuele gevallen.

Geen opmerkingen: