De keerzijde van het ondernemersschap

https://www.deondernemer.nl/weblogs/item/keerzijde-van-de-vrijheid-die-een-ondernemer-geniet



Evenwicht

Als zelfstandig ondernemer zoek je daardoor naar evenwicht tussen die heerlijke vrijheid én het beste uit jezelf halen om je onderneming ook te laten groeien. Zonder jouw enthousiasme, mentaliteit, doorzettingsvermogen en veerkracht blijft het immers ploeteren.

Uit balans

En daar – in dat evenwicht – raakt de weegschaal vaak uit balans en doe je voor je gevoel veel te weinig, niet de juiste dingen en/of ben je veel te hard aan het werk. Zo had ik deze week een klant aan de lijn die gestrest was omdat ze de afgelopen maand meer met haar verhuizing dan met haar bedrijf bezig was geweest. Wat geen probleem was, want dat wat ze bedrijfsmatig wél deed liet de geldkraan vrolijk doorstromen. Toch ervoer zij druk en stress omdat ze had bedacht dat het anders moest.

Nooit tevreden

Ondernemers lijken er een handje van te hebben om het anders te willen dan het gaat. We willen minder werken of juist ruimte hebben om dat meer te doen. We willen meer omzet of klagen over een té grote toestroom van klanten. We zijn ontevreden over de hoeveelheid actie die we ondernemen omdat we denken dat we eigenlijk méér zouden moeten doen.

Gezondheidsrisico's

Die onvrede – dat het anders moet dan het nu gaat – heeft een gevaarlijk randje met gezondheidsrisico’s. Ja, onvrede zorgt ervoor dat je in actie komt om dingen te veranderen. Maar het zorgt ook voor een onderstroom van stress. Een lichte, vaak ongemerkte vorm van stress die funest is voor je gezondheid omdat het je cortisol-niveau blijvend verhoogt. En dat kan leiden tot allerlei kwalen die zich later pas openbaren, zoals slaapproblemen, geheugenproblemen, concentratieproblemen, depressie, uitputting en hart- en vaatziekten.

Oplossing

Gelukkig is er een buitengewoon eenvoudige oplossing: herkennen wat er hier en nu wél goed gaat. Zien wat je allemaal wél doet en bereikt. Tevreden zijn met wat er is. Weten dat je geluk niet afhangt van de gesteldheid van je bedrijf omdat welzijn je default staat-van-zijn is. Vrolijk mijmeren over wat er allemaal nog in het verschiet kan liggen zonder je fantasie te moeten waarmaken.
Het maakt ondernemen tot een geweldig spel dat je geïnspireerd kunt spelen zonder er aan onderdoor te gaan!

Geen opmerkingen: