Quest naar goud

Terug naar het boek De weg van de Alchemist, van Catherine MacCoun

Op zoek naar de Steen der Wijzen

Alchemie is volgens Jung een innerlijk proces. Of Carl Jung er ook een was weet ik niet, maar zeker is dat Isaac Newton, evenals Basilius Valentinus (de vader van de moderne chemie) en Roger Bacon, de Engelse natuurkundige, astronoom en wiskundige, alchemisten waren. Wat bezielde deze  wetenschappers die tot de grootste wetenschappelijke geesten uit de geschiedenis behoorden?
Wat zochten zij in de onstoffelijke wereld, herschikking van de stoffelijke wereld misschien?
Transcendentie, harmonie?

Karl Marx heeft geloof wel eens "opium van het volk" genoemd. Volgens hem leidt spiritualiteit, dat het stoffelijke afwijst, tot ondersteuning van de aardse status-quo . Daarmee bedoelde hij denk ik dat gelovigen verlichting kunnen vinden in geloof.

Het bovennatuurlijke is volgens alchemisten volmaakt logisch, vanzelfsprekend. Net zoiets als ontspannen en contact maken met de subtiele onstoffelijke bovennatuurlijke wereld. Waarnemingen en voorspellingen zijn het resultaat van "weten" zonder woorden via visioenen.

Magie en mentale kracht. Ik lees verder en ontdek dat het omzetten van lood naar goud geen doel van alchemisten is, eerder moet je de magie van gedachtenprojectie uitleggen als een manier om gebeurtenissen te beinvloeden, zoals de kracht van het positieve denken, zeg control of mind over matter, vergelijkbaar met het lopen over hete kooltjes. We vorderen.

Er bestaat een relatie tussen JOU en alles wat je zou willen beinvloeden. Als een van de partijen in een relatie verandert, dan wordt de relatie zelf veranderd. De scheidingscoach in mij wordt nu wakker. Omgekeerd verandert elke verandering in een relatie beide partijen. Dus als je iets wilt veranderen is het eerste wat je moet doen de ware aard van je relatie ermee ontdekken.Dan zul je in staat zijn te begrijpen hoe je die kunt veranderen door jezelf te veranderen. Dit is de fundamentele logica van alchemie.

Klinkt eenvoudig, nietwaar?

Helaas wordt de aard van een relatie in de praktijk versluierd door onze hoop en angsten, onze meningen, vooroordelen, sympathieën, en antipathieën.

wordt vervolgd.










Geen opmerkingen: