Als partner uit elkaar gaan en als ouders verder gaan

Voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding

Aspecten zijn: Afstamming en Ouderlijk gezag

De financiĆ«le aspecten van het voortgezet ouderschap (partner- en kinderalimentatie) zijn een ander verhaal. Daar zijn normeringen voor (Trema-normen) afgestemd op inkomen (draagkracht) en behoefte.
Ook het recht van ouders en kinderen om contact met elkaar te onderhouden (de omgangsregeling) staat even terzijde, evenals internationaal privaatrechtelijke aspecten.

Afstamming : Moederschap en Vaderschap
Het eerste is eenvoudig, in art. 1:198 BW is bepaald dat moeder van een kind de vrouw is uit wie het kind is geboren of die het heeft geadopteerd.

Het tweede is iets gecompliceerder: juridisch vaderschap ontstaat door huwelijk of door erkenning.
Voor het eerst geldt als hoofdregel: dat als de vrouw die het kind baart op het moment van de geboorte getrouwd is met een man, deze als de juridische vader wordt aangemerkt en als zodanig op de geboorteakte wordt vermeld. (art. 1:199 a BW), behalve wanneer de de echtgenoot van de moeder voor de geboorte van het kind is overleden.

Als het kind geen juridische vader heeft, kan het worden erkend. Voor erkenning buiten het huwelijk is schriftelijke toestemming van de moeder nodig. Aan erkenning worden wel een aantal wettelijke eisen gesteld. (art. 1:204 BW)

Tot zover lijkt het eenvoudig, maar dat is het niet. Als het vaderschap door vader of moeder bij een scheiding achteraf ontkent wordt, dan ontstaan er problemen. Hierover raadpleegt u dan een jurist die zich hierin heeft verdiept.


Geen opmerkingen: