Startkapitaal nodig?

7 manieren om aan startkapitaal te komen: van suikeroom tot crowdfunder

  1. Bankkrediet aanvragen (beoordeling op financiën, ondernemers-profiel, visie, wijze van aanpak) 
  2. Microfinanciering (zakelijke lening tot 50.000 en coaching, acceptatie-criteria liggen genuanceerder dan bij de bank; wordt gefinancierd op cashflow met halfjaarlijkse aflos plicht)
  3. Informal investors (100.000-500.000. Willen graag meebesturen of toezicht houden en gaan daar met eigen kapitaal in)
  4. Venture Capital (voor grotere bedragen moet je bij een participatiemaatschappij zijn. Vaak voor een periode van een jaar of vijf)
  5. Vrienden en familie (levert hen belastingvoordeel op via de Regeling Durfkapitaal -vroeger tante-agaathregeling. Stel wel met je geldgever een leen-overeenkomst op, waaronder je onder meer het rentepercentage en de aflossingstermijn vermeldt)
  6. Overheid (Sociale diensten verstrekken op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) soms rentedragende leningen tot 33.366 - 2011; niet alleen voor uitkeringsgerechtigde starters, maar ook voor ondernemers die tijdelijk financiële problemen hebben. Daarnaast is er e Borgstelling MKB-kredieten(BMKB)voor ondernemers die geld willen lenen bij de bank, maar onvoldoende onderpand hebben. Bij starters tot max. 200.000. Let op: je bank moet deze aanvragen! Verder heeft de Belastingdienst enkele fiscale regelingen voor starters: de startersaftrek (2.123) en de zelfstandigenaftrek.
  7. Crowdfunding (het via het internet ophalen van financiering bij een grote groep mensen, met behulp van sociale media; Voordeel: bundeling van kennis en kracht die de crowd met zich meebrengt. Het kan gaan om donaties, maar ook om investeringen) Zie ook www.symbid.com


Geen opmerkingen: