Ouderlijk gezag na uit elkaar gaan en verhuizen

Verhuizen betekent in juridische zin onder meer dat de hoofdverblijfplaats van het kind wijzigt.
Dit betekent dat het centrum van al zijn activiteiten, zoals waar het slaapt, waar het naar school gaat, waar het zijn vriendjes heeft en sport etc. wordt verplaatst.
Volgens de Wet op de gemeentelijke basisadministratie dient een verhuizing binnen vijf dagen te worden doorgegeven aan de gemeente. Het niet doorgeven is strafbaar.

Voor kinderen geldt dat zij een afhankelijke woonplaats hebben. Waar de ouder met het gezag woont, woont het kind. Als er gezamenlijk gezag is en de ouders wonen op verschillende plaatsen, kunnen ouders samen bepalen op welk adres het kind wordt ingeschreven. Dit heeft gevolgen voor de Inkomstenbelasting, de kinderbijslag, het kindgebonden budget en voor de toeslagen.

Internationale verhuizing
Bij een verhuizing naar het buitenland moet expliciete toestemming worden gegeven door de andere gezagsouder. Is dat niet het geval, dan kan er sprake zijn van internationale kinderontvoering.

To move or not to move

Deze beslissing verdient nadere overweging. Bekeken moet worden of er al dan niet gezamenlijk gezag is en of er geen misbruik van het recht is om te verhuizen. In geen geval mag de ene ouder de omgang tussen het kind en de andere ouder frustreren. Het belang van het kind mag niet worden geschaad.
Wanneer de zorgregeling niet geschaad wordt en het contact gewaarborgd blijft, dan is verhuizing wel mogelijk.


Geen opmerkingen: