Scheiden is lijden - het is een van de ergste dingen die je kan overkomen

Janken, mokken en weer opstaan

Scheiden is een van de meest heftige, ingrijpende dingen die je mee kunt maken in je leven, zeker als je kinderen hebt. Ondanks alle verdriet en boosheid moet je blijven streven naar een goede band met de vader van je kinderen, hoe moeilijk dat ook is. Het resultaat van je inspanningen is altijd beter dan dat na een gevecht om de antieke lamp, het afknippen van de mouwen van de jasjes van je ex of het mollen van zijn allerliefste bezit.  

Het waarom van een scheiding blijft meestal een onbeantwoorde vraag, als een van de twee niet meer verder wil. Steek daar niet al je energie in. Zorg liever dat je er geweldig uit ziet, vooral als je niet de rest van je leven alleen wilt slijten.  

Hoe overleef je de mededeling: Schat, ik ga bij je weg.

  1. Volgens ervarings-deskundigen door vrienden/vriendinnen. Bel, spreek af, huil uit. Zo lang en zo vaak als nodig is. Daar zijn goede vriendschappen voor.
  2. Zorg dat je er geweldig uitziet. Als je 10 kilo bent afgevallen, benadruk dat met hoge hakken en nieuwe make-up. Verwen jezelf en ga naar de kapper. Niets herstelt je zelfvertrouwen beter dan je eigen, goed uitziende spiegelbeeld.
  3. Geef je kinderen al je liefde. Wees eerlijk tegen ze - op een manier die ze aankunnen, laat je emoties gewoon zien, want dat hoort bij het leven.  En probeer altijd aardig te blijven over je ex. Doe voorzover mogelijk dingen die zij leuk vinden en praat open over de scheiding, zodat zij nooit denken dat zij er schuldig aan zijn dat de dingen mis zijn gelopen.
  4. Wees zelfstandig. Regel zelf praktische zaken en zoek je financiën uit. Waar wil je gaan wonen, stel een Ouderschapsplan op en blijf hierin reëel.
  5. Geef het de tijd. Het duurt gewoon een poos voordat je je veiligheid en je basis weer terug hebt gevonden. En bedenk: het kan de sterkste, onafhankelijkste vrouwen van deze wereld overkomen.


Geen opmerkingen: